Tänään ison meren takana Amerikassa on "Puuteripäivä". Tällä puuterilla ei ole mitään tekemistä naisten tasoittavan naamapakkelin kanssa, vaan se on meille niin tuttua lunta. Eräs New Yorkissa ilmestyvä lehti julisti nettisivuillaan, että tänään on "Powder Day". Niille, jotka ovat eläneet uutispimennossa tällä viikolla, niin kysehän on siitä, että Amerikan itärannikolla sataa lunta. Aivan oikein...lunta ja se ei todellakaan ole vain unta.
New Yorkista New Hampshireen on julistettu kansallinen hätätila ja ihmisiä kehotetaan pysymään
sisällä. Moni on hamstrannut ruokaa ja juomaa niin paljon, että osassa
kaupoista hyllyt ja varastot ovat tyhjentyneet. Lisäksi tuhannet lennot seisovat. Lentojen pysäyttämisen ymmärrän täysin, mutta kansallinen hätätila ja kansalliskaarti hälytystilassa, koska sataa lunta? Ja nyt joku fiksu täti-immeinen tietysti heristää kirjastokuningattarelle sormeaan ja sanoo, että kun ne eivät ole siellä tottuneet siihen, että sataa lunta. No niin, joo...jossain Kaliforniassa ehkä, mutta varsinkin viime vuosina itärannikolla on joka talvi tullut lunta ja sitä on tullut ihan mukavat kinokset silloin, kun sitä lunta sitten tulee. Huvittaa ihan suunnattomasti tälläistä Suomi-tyttöä.
Kannattaa pitää mielessä, että kirjastokuningatarta huvittaa siis New York. Kaupungin pormestari Bill de Blasio ilmoitti ennakkoon:"Hakeutukaa suojaan. Ryhtykää kaikkiin varotoimiin. Valmistautukaa äärisääolosuhteisiin. Myrsky voi olla yksi suurkaupungin pahimpia myrskyjä ja voi tuoda jopa metrin lunta". Milloin siellä on ollut metri lunta? Ai niin, mutta siinä onkin että voi. Loppujen lopuksi New Yorkin Central Park sai lunta n.vajaan 20 cm. Tosin New Yorkin alueella jossain on varmaan enemmänkin. Mutta siellähän on kahvilankin seinässä varoitus siitä, että kahvi on kuumaa.
Itse olen myös kokenut amerikkalaisen lumimyrskyn itärannikolla. Muistan, kun uutisissa mainittiin samassa lauseessa sanat lumi ja sade, niin alkoi paniikissa se päättömien kanojen lento. Vähän samaan tapaan kuin Tuulen Viemässä Scarlett O'Hara kuullessaan "The Yankees are coming". Siinä riitti Suomi-tytöllä ihmettelemistä, kun kaupassa käytiin käsirysyä jopa leipäpaketista, joka ei ollut edes se viimeinen leipäpaketti siinä kaupassa. Tosin siihen aikaan Washington D.C.:n kupeessa tammikuinen lumentulo ei ollut vielä niin tavallista kuin se nykypäivänä on. Huvittavinta asiassa oli se, että olin itse juuri palannut takaisin kolmen viikon joululomalta Suomesta. Kukahan sen ilman toi siis mukanaan? Loppujen lopuksi lunta tuli reilusti polviin saakka ja meillä oli yksi hauskimmista päivistä ikinä. Nuo muistot tulevat vieläkin mieleen tätä kirjoittaessa.
Snowmageddon 2015 uutisointi toi mieleen Matthew Matherin "Kybermyrsky"-kirjan. Tämä koukutti heti takakannen kuvauksellaan. Kirja on ns.teknojännäri maailmanlaajuisesta kyberhyökkäyksestä ja sivilisaation romahduksesta. Kirjasssa New York joutuu historian pahimman lumimyräkän kouriin (Pormestari Blasio, olemmeko kenties lukeneet siis saman kirjan?) ja perässä seuraa kiristyvä pakkanen. Kaupungin puhelin-, tv- ja internetyhteydet katkeavat, ja käy ilmi, että
Yhdysvaltain itärannikkoa hallitsevat tietoverkot ovat
romahtaneet kyberhyökkäyksessä. Pian myös sähkö, vesi ja lämmitys katkeavat, koska ne kaikki toimivat näiden tietoverkkojen varassa. Ja siinähän sitä sitten ollaankin. Talvinen Manhattan
lamaantuu täysin.
Päähenkilö insinööri Mike Mitchell taistelee perheensä selviytymisen puolesta
sekasortoon vajonneessa kaupungissa. Kirja on kuvattu yhden kerrostalon ihmisten eloonjäämiskamppailuna noissa äärimmäisissä oloshteissa ja kuvauksena siitä, miten tuollaisissakin olosuhteissa voidaan kuitenkin hyödyntää modernia teknlogiaa. Tosin kirjan loppu jätti paljon toivomisen varaa. Koko ajan pelastusta jännittäen odotettuani yhtäkkiä oltiinkin hypätty ajassa eteenpäin edellisen luvun lopusta ja heräsi kysymys:"Että mitä????". Viimeinen luku ja muu kirja eivät todellakaan olleet niin sanotusti "match made in heaven".
Mutta hauskaa ei varmaan ole niillä Massachusettsin
ihmisillä, joiden takapihalle Snowmageddon 2015 on dumpannut
yhtäkkiä sen reilut puoli metriä lunta. Bostonissa on tällä hetkellä
n.60cm kovalla tuulella tullutta lunta ja vielä n.15cm odotetaan lisää.
Lapsethan ovat toki innoissaan, koska on paljon lunta ja koulut ovat kiinni ainakin torstaihin. Usein kun kaupungin ulkopuolella ja Uudessa Englannissa tulee lunta,
niin ensimmäisenä lähtee yleensä sähköt. Ystäväni kertoi
mielenkiintoisesta Kiitospäivän vietosta, kun alkutalven ensimmäinen
lumipyry vei sähköt reiluksi vuorokaudeksi. Eivät syöneet sitten lihavaa
kanaa ajallaan (siis kalkkunaa). Tietääköhän ne siellä, että
perjantaiksi on ennustettu uutta lumisadetta, josta pitäisi tulla vielä
parisenkymmentä senttiä lunta? Onneksi Super Bowl pelataan lämpimimmissä olosuhteissa Arizonan Glendalessa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Go Pats! Tavataan taas!
PS. Kirjastokuningattaren "kotijoukkue" New England Patriots pelaa siis Super Bowlissa, joten "tiimipaini" (amerikkalainen jalkapallo) kutsuu silloin.Ja kirjastokuningattaren omat lumityöt tekee sitten huoltofirman setä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti