Powered By Blogger

keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Paketti Perun perukoilta

Sunnuntaina, 18.tammikuuta, oli Nalle Puh-päivä. Nalle Puh on karhu, jolla on hyvin pienet aivot, suuri hunajan nälkä sekä namihammas. Tänään, Halipäivänä, teemana on toinen satumaailmasta tuttu karhu. Hyvää tarkoittava, hyväsydäminen karhu, jolla on taito joutua vaikka minkälaisiin hankaluuksiin asuessaan Puutarhakatu 32:ssa Brownin perheen kanssa. Tämä nuori karhuherra on Karhuherra Paddington.

"Pitäkää hyvää huolta tästä karhusta", näin luki Karhuherra Paddingtonin kaulaan kiinnitetyssä lapussa Lontoossa, Paddingtonin rautatieasemalla, kun Brownit tapasivat tämän karhun ensimmäisen kerran. Eilen, pakkaspäivänä, Posti kiikutti kirjastokuningattarellekin mielenkiintoisen näköisen paketin kotiovelle.


Tarkemman tarkastelun seurauksena paljastui, että pussi ei tullut Perun perukoilta, vaan kyseessä oli Royal Mailia Gloucestershiresta, Englannista. Vihreä lappukin oli vain tylsä osoite-/tullilappu kirjastokuningattaren valtakuntaan. Paperback Shopin täti tai setä ei pyytänyt siinä pitämään säkin sisällöstä hyvää huolta.

 

Välillä tuntuu, että kirjastokuningattarella on joulu ainainen (tästä lisää myöhemmin). Pussista ei löytynyt mitään tavallista, kohteliasta karhua leveälierisen hatun ja matkalaukun kanssa marmelaadilta tuoksuen. Eikä siellä kyllä ollut tahmaisia marmelaadivoileipiäkään. Sieltä nimittäin löytyi kirjastokuningattaren ylin ystävä, kirja...Michael Bondin uudelta tuoksuva kirja muovikääreissä: The Classic Adventures of Paddington.


Kirjassa on yksissä kansissa 11 alkuperäistä Paddington tarinaa englanniksi. 450 sivua ja kuvittaja Peggy Fortnumin hauskat mustavalkoiset piirrokset, jotka on julkaistu albumimuotoisena kirjana heinäkuussa 2014. Hauskan lisän tuo pahvikotelo, jossa kirjaa säilytetään. Kirjastokuningatar oli jo jonkin aikaa miettinyt kirjan hankkimista, mutta joissain arvosteluissa moitittiin kirjan pientä printtiä aivan turhaan. Ihan normaalia luettavaa se on.

Näistä tarinoista on aiemmin suomeksi julkaistu ainakin ensimmäiset kolme: Karhu nimeltä Paddington, Paddington Puutarhakadulla ja Paddington panee töpinäksi, jotka löytyvät myös kirjastokuningattaren hyllystä vuosien 2003-2005 painoksina. Varsinkin "Paddington Puutarhakadulla" osoittautui hankalaksi löydettäväksi, kun kirjan kunnolla todellakin on väliä. Kirjastokuningattaren mietintämyssyssä on nyt myös Paddingtonin kuvakirjojen hankinta.


 
Nuori Karhuherra Paddington on muutenkin ajankohtainen tällä hetkellä. Elokuvateattereissa ympäri maailmaa valloittaa Paul Kingin ohjaama elokuva "Paddington", joka julkaistaan ainakin Englannissa DVD:nä ja Blu-Ray:na toukokuussa 2015 alustavien tietojen mukaan. Myös kirjastokuningatar on nähnyt elokuvan originaalin version (englanniksi puhutun suomiteksteillä). Elokuva itsessään oli hauska, vaikkakin paikoin myös surullinen ja koskettavakin. Koska Lontoossa kaikki on erilaista, siksi kaikki myös sopivat sinne. Mutta itse Paddington karhu...ainoa oikea Karhuherra Paddington on 1970-luvun animaatiosarjan karhu.



"Karhu nimeltä Paddington", "Paddington Puutarhakadulla" ja "Paddington panee töpinäksi" on myös julkaistu loppuvuodesta 2014 äänikirjana Mikko Kivisen lukemana.


Loppujen lopuksi kirjastokuningatar kuitenkin valitsee sen aidon ja alkuperäisen kirjan tahtoessaan viettää hetken jos toisenkin Puutarhakatu 32:ssa Brownin perheen ja nuoren Karhuherra Paddington Brownin kanssa. Tavataan taas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti