Powered By Blogger

perjantai 16. tammikuuta 2015

Mummoenergiaa

Olet varmaan toisinaan törmännyt erilaisiin teemapäiviin. Bongataan lintuja tai perustetaan oma ravintola yhdeksi päiväksi. Eilen (tammikuun 15.päivä) oli "Mansikkajäätelön päivä" ja tänään on "Ei mitään"-päivä, joka siis nimensä mukaan on päivä, jolloin ei tehdä mitään. Ollaan vaan ja öllötetään. Kelpais varmaan sullekin? Tv:n parissa kasvaneen lapsen tuntee siitä, että tv-mainosten iskulauseita riittää. Mistä näitä oikein tulee?

Tämän päivän teema on mummoilu. Kerrottakoon heti alkuun, että kirjastokuningatar itse ei ole mummo eikä omatkaan mummot ole olleet elossa enää vuosikymmeniin. Kaikkihan lähti siitä, että ihmisen pitää syödä joka päivä. Jos kysyt joltain terveysintoiselta tädiltä, niin hyvää ja ravitsevaa ruokaa sopivan kokoisina annoksina. Mutta mikä on se sopivan kokoinen annos? Sekö että kunhan lautasessa reunat riittää? Vai vaatiiko nälän karkoitus kenties jämerämpiäkin toimenpiteitä? No, jo on ongelmat. Joka tapauksessa napaan vetelin vanhan ajan mummon lihapullia pienellä modernilla twistillä. Kirjastokuningatarhan on viettänyt monen monituista iltaa MasterChef Australian parissa.


Vanhan ajan lihapulliksi ne tekee se, että mausteena oli raakaa, pieneksi silputtua sipulia silläkin uhalla, että sillä olisi ollut mahdollisesti nousukiito ylöspäin vielä myöhemminkin (tunnetaan myös nimellä närästys) ja jauhettua maustepippuria. Ihan niin kuin äitikin ne aina ennen teki, kun kirjastokuningatar oli vasta "rinsessa". Moderni twisti taasen tuli savustetusta paprikajauheesta, meksikolaisittain maustetusta ketsupista ja hunajasinapista. Lisukkeena oli meksikolaisittain tuunattua salaattia. Niinpä minä ja nälkä lähdimme taasen eri teille palataksemme yhteen jälleen huomenna. Ihmisen kun pitää syödä joka päivä.

Ilta jatkui tv:n ääressä Maikkarin uuden sarjan "Mummomafia":n parissa. Ohjelmassahan kolme kovaa mummoa: Eva-Riitta Siitonen, Raili Hulkkonen ja Kristiina Halkola ratkovat ihmisten ongelmia parhaaksi katsomallaan tavalla. Kerrassaan mahtava "mummococktail" kasassa. On mummo, joka kuuntelee ja ymmärtää (Siitonen). Mummo, joka voisi keskellä kriisiä päättää, että nyt mummojen on aika saada drinkki (Hulkkonen) ja viimeisenä mummo, jonka kanssa voisi käydä kesällä läpi terassikierroksen (Halkola). Eva-Riitta Siitonen kiteytti todella fantastisesti ohjelmassa sen, ettei kannata ajatella mitä muut ihmiset ajattelevat sinusta, koska ne muut ajattelevat mitä muut ihmiset ajattelevat heistä jne. "Mummomafia" vaikuttaa kerrankin ohjelmalle, joka ei pakota sinua olemaan sen piirun verran parempi ihminen, vaan tukee, auttaa ja kannustaa elämänmuutoksessa ihan aikuisten oikeesti. Ensimmäinen asiahan on se oma halu siihen muutokseen. Oli se sitten laihduttaminen, parisuhteen päättäminen tai vaikkapa paikkakunnan muuttaminen.

Sitäpaitsi...maaliskuussa 2015 ilmestyy Henna-Kaisa Sivosen ja Johanna Karttusen kirja "Mummoillen". Kustantajan Gummeruksen nettisivuilla kirjaa kuvataan näin:

"Mummous ei ole sidottu ikään, lastenlasten saamiseen tai edes sukupuoleen, se on mielentila. Moderni mummo kierrättää, tekee kirpputorilöytöjä ja säilöö satoa talven varalle. Pukeutumisen lisäksi myös siivouksessa ja kuntoilussa siirrytään mummosarjaan. Jos mummous on toinen minäsi, tämä kirja on sinua varten! Teräsmummon arvonimen saa potkukelkkaa lykkimällä."

Kirjastokuningattaren kirjastosaaliin verkossa puolestaan odottaa lukemista Yleisradiosta nimenä tutun Terttu Lensun kirja"Mummo vastaan muu maailma", jossa mummo näkee ympärillään kummallisia ilmiöitä. Alkuperäismummolaji on katoamassa Suomesta...mutta siitä kirjasta lisää myöhemmin. Kiva kun kävit. Tavataan taas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti