Powered By Blogger

maanantai 14. maaliskuuta 2016

Girl Power

 

Kuningaskunnan turuilla ja toreilla on viime aikoina huudeltu Kirjastokuningattaren perään. Kotosen Elli-täti jopa lähestyi vanhanajan etanapostilla. Hänen kuninkaallinen korkeutensa ei ole ollut pitkälla valtiovierailulla muilla mailla vierahilla, vaan kiitos blogipaastosta johtuu pitkälti kalalta kuulostavasta paikallisen kirjaston uudesta kirjastojärjestelmästä. Kirjastotätiemme kovalevyjen kestävyyttä päätettiin kokeilla loppuvuodesta vaihtamalla järjestelmään, joka antaa varsinkin varatuille uutuuskirjoille vain 2 viikon laina-ajan. Kevään kirjauutuudet ovat pitäneet siis hänen majesteettinsa kiireisenä. Niitä kun haluavat päästä muutkin ahmimaan. Jos putoat vahingossa katolta, onko mahdollista vakuuttaa läheisesi, että kyseessä todellakin oli vahinko? Näin alkaa Jojo Moyesin "Jos olisit tässä". Ja minähän olen nyt tässä!

Allakassa on erilaisia merkkipäiviä ja juhlapyhiä vuoden melkeinpä jokaiselle viikolle. Ja päälle tulevat vielä ne erikoiselta kuulostavat merkkipäivät erikseen. Miltä kuulostaa vaikkapa "Torkkupäivä", "Kaikki mitä tiedät on väärin"-päivä, jonka jälkeen vietetään tottakai "Kaikki mitä tiedät on oikein"-päivää?

Tiistaina 08.03. vietettiin kansainvälistä naistenpäivää eli kaikkien meidän ihanien ja itsenäisten naisten omaa päivää. Miksei se kansainvälinen naistenpäivä voisi olla joka päivä? Maailma on täynnä ja on ollut täynnä kiehtovia naisia, jotka "rule the world". Oli kyse sitten hallitsijoista, politiikoista, valkokankaan tähdistä tai meistä "ihan tavallisista kuolevaisista".


Iso-Britannia on oiva esimerkki maasta, jota naiset ovat hallinneet rautaisella otteella vuosisatojen ajan. Esim. nykyinen hallitsija Kuningatar Elizabeth II on saavuttanut kunnioitettavan määrän niin vuosia vallankahvassa kuin ikävuosinakin. Niitä ikävuosia on tulossa täyteen 90 huhtikuussa 2016 ja kunnon juhlat ovat toukokuussa Windsorin linnassa. Lähestyvä merkkipäivä näkyy varsinkin englantilaisissa lehdissä, kirjoissa ja kirjojen uusintapainoksissa. Omalta osaltaan tässä naisessa kiehtoo se, ettei hän ole koskaan näiden vuosien aikana antanut henkilöhaastattelua.


Politiikan saralla ovat tottakai meidän oma presidenttimme Tarja Halonen sekä USA:n entiset ulkoministerit Madeleine Albright ja Hillary Clinton. Albrighthan oli ensimmäinen USA:n ulkominsterinä toiminut nainen. Parhaiten tämä nainen muistetaan hänen lausahduksestaan:"'There is a special place in Hell for women who don't help other women (Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta muita naisia).


Hillary Clinton on ottanut "tehtäväkseen" tulla valituksi USA:n ensimmäiseksi naispresidentiksi marraskuun 2016 vaaleissa. Ainakin toistaiseksi kaikki näyttää sujuvan aika onnellisten tähtien alla. Joskin olen aiemmin ajatellut että Amerikka on loppujen lopuksi kuitenkin vanhoillinen maa, jossa ei tulla näkemään naista presidenttinä, mutta valitsivathan he Obamankin, joten miksei siis Hillary Clintoniakin. Jos vaaleissa vastakkain ovat miljärdööri Donald Trump ja Hillary Clinton, niin sanoisinpa että Clinton pesee Trumpilla lattian mennen tullen. Näissä naisissa tottakai kiehtoo valta, vaikka valtaa on kautta aikain pidetty hyvinkin miehisenä symbolina. Tuntuu hassulta ajatella, että kyseessä on maa, jossa kaukana ei ole aika, jolloin fiktiivinen, tv-sarjan demokraattinen presidentti olisi vaaleissa voittanut selvästi istuvan presidentin. Voiko "maailman vaikutusvaltaisin mies" ollakin nainen? Sen näemme marraskuussa 2016.


Valkokankaalla Katherine Hepburn tunnettiin vahvoista naisrooleista. Itse tutustuin tähän suureen tähteen teinivuosina eräänä kesänä, kun tv:ssä pyörivät nuo unohtumattomat elokuvat yhdessä Spencer Tracyn kanssa. Sarjan päätti dokumentti Tracysta, jossa kertojana oli Katherine Hepburn. Parillahan oli Hollywoodissa yleisesti tiedossa ollut salasuhde vuosikausia. Muistan vieläkin sen liikuttavan kohdan, jossa Hepburn luki kauan Tracyn kuoleman jälkeen tälle kirjoittamansa kirjeen.


Entä jos eläisikin lopun elämänsä täysillä yhtä täynnä intohimoa niin elämää kuin miehiäkin kohtaan kuin kahdeksan kertaa naimisissa ollut Elizabeth Taylor? Tarttuisi hetkeen ja antaisi vain mennä kuin kissa kuumalla katolla? Kenties siinä maailmassa, jossa USA:ta hallitsee fiktionaalinen demokraattien presidentti Josiah "Jed" Bartlet...ehkä siinä maailmassa se miehen euro on myös naisen euro. Tavataanhan taas?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti